krystyna9 (krystyna9) wrote,
krystyna9
krystyna9

Baba drożdżowa

Na Wielkanoc u mnie zawsze musi być baba. I zawsze jest to baba drożdżowa.

P1020433

P1020443

Baba drożdżowa

Składniki:
* 350 g mąki typ 550 + 1 łyżka do zaczynu
* 5 żółtek plus 1 całe jajko
* ½  szklanki cukru
* 30 g drożdży
* 125 ml ciepłego mleka
* 100 g masła

Sposób przygotowania:
Mleko, drożdże, mąkę i 1 łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie dać do miski żółtka, jajko i cukier. Miskę ustawić na garnku z wodą, a garnek na małym gazie. Ubić mikserem na puszystą i gęstą masę. Masa powinna być ciepła ale nie gorąca. Gdyby za bardzo się zagrzała, należy ją przestudzić ubijając w dalszym ciągu. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn i lekko ciepłe ubite żółtka. Wyrabiać. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone należy stopniowo dodawać po 1 łyżce rozpuszczone i ciepłe masło. Wyrabiać aż ciasto wchłonie całe masło i przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto lekko posypać mąką, miskę okleić folią spożywczą i odstawić do wyrastania.
Wyrośniete ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, lekko wyrobić i przełożyć do dużej formy babkowej. Formę przykryć i odstawić do wyrastania ciasta. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz należy posmarować wierzch ciasta mlekiem skondensowanym lub jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 – 50 minut. Upieczone ciasto wyjąc i formę odstawić na kratkę do przestudzenia. Wyjmować po ok. 10 – 15 minutach

a przepis dodaję do kwietniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach"

Tags: babka, ciasta, drożdże, drożdżowe, wypieki
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 7 comments