krystyna9 (krystyna9) wrote,
krystyna9
krystyna9

Faworki (kreple) na winie

Faworki zobaczyłam u Komarki i bardzo mi się takich właśnie zachciało. Kiedyś smażyłam faworki na piwie i smakowały mi, więc stwierdziłam że te na winie też powinny być smaczne. Postanowiłam zrobić, szczególnie że miałam otworzoną butelkę białego wytrawnego wina. Z małymi przygodami, ale usmażyłam faworki, które wyszły bardzo kruche i bardzo smaczne.

P1020116

P1020117
przepis dodaję do lutowej listy "Na zakwasie i na drożdżach"



poniżej podaje przepis za Komarką, z moimi zmianami w nawiasach

Kreple na winie:
(wg Kucharki Litewskiej)

400 g mąki (mąki poszło mi więcej niż 500g, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję),
6 żółtek,
1-3 łyżki stopionego masła,
100 g cukru (dałam 3 łyżeczki cukru pudru),
ok. 1 szklanka białego wina (jeżeli ciasto robimy z 400g maki, to winy dolewamy stopniowo bo 1 szklanka to jest zdecydowanie za dużo)
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Wszystkie składniki wyrobić razem tak aby ciasto miało konsystencję ciasta kluskowego (może ciut wolniejsze, ale tylko ciut). Ja po połączeniu wszystkich składników wyrabiałam ciasto metodą Bartineta ok. 10 minut. Na powierzchni ciasta zaczęły się pojawiać pęcherzyki powietrza. Jeżeli zagniatamy tradycyjnie, to ciasto najlepiej jest zbić wałkiem przez kilka minut.
Wyrobione ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Resztę ciasta przykryć aby nie obsychało.
Ciasto należy rozwałkować bardzo cieniutko, jak najcieniej. Kroić radełkiem paski o szerokości ok. 3cm i o długości ok. 10-15cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku i przez otwór przełożyć jeden koniec.
Faworki smażyć na lekko złoty kolor. Wyjmować na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem

Tags: faworki, smażone, wino, wypieki, żółtka
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Nowy blog

    Kochani, otworzyłam nowy blog. Wszystkie przepisy stąd sa tam przeniesione i są już nowe przepisy. Od pewnego czasu jestem pod adresem Takie tam…

  • Kruche babeczki z kremem budyniowym

    Składniki: Ciasto: * 2 szklanki maki (szklanka ma pojemność 250 ml) * 4 płaskie łyzki cukru pudru * 200 g masła - mocno schłodzone * 1…

  • Odwracane ciasto imbirowe z marcepanem i rabarbarem

    To moje pierwsze :) Jak tylko zobaczyłam je u Agnieszki to też chciałam takie mieć :) Wczoraj pół dnia spędziłam na poszukiwaniu rabarbaru.…

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 4 comments