?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Szarlotka w cieście krucho-drożdżowym

P1010144

Aż sama się zdziwiłam, że nie wpisałam tutaj jeszcze tego przepisu. Piekłam przecież z niego już wiele razy. A szarlotka jest przepyszna po prostu.

Przepis:

Składniki:

* 450 g mąki tortowej + ok. 50 g na podsypanie i do wałkowania
* 250 g margaryny (użyłam Kasi)
* szczypta soli
* 4 żółtka
* 4 łyżki (z maleńką górką) gęstej śmietany 18%
* 4 łyżki cukru (płaskie, ale to zależy od preferencji smakowych. Można dodać więcej)
* 25-30 g drożdży

* 2 l smażonych jabłek ( było ich bardzo dużo, więc można dać trochę mniej)
* bułka tarta (ale taka bardzo drobna) ok. 1/2 - 3/4 szklanki

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do śmietany i rozetrzeć razem, aż do ich rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę z solą, dobrze posiekać ze schłodzoną margaryną. Teraz dodać utarte żółtka z cukrem i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części.
Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy (24 x 36 cm - wyłożona papierem do pieczenia), w której będzie się piekła szarlotka + po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony. Te naddatki ciasta będą stanowiły boki szarlotki.
Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą (większą jej częścią), tak aby dokładnie bułka zakryła ciasto . Teraz możemy wyłożyć jabłka. Jabłka posypujemy resztą bułki tartej.
Drugą część ciasta wałkujemy na rozmiar tak jak i pierwsze ciasto (wielkość blachy + naddatek 1cm) i układamy na jabłkach. Nadmiar /naddatek ciasta wciskamy pod spód, tak aby połączyło się z dolnym ciastem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem
Szarlotkę przykrywamy ręcznikiem kuchennym, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut lub na czas potrzebny do nagrzania się piekarnika
Włączamy teraz piekarnik, który powinien nagrzać się do 180 stopni
Wstawiamy szarlotkę i pieczemy ok. 50 - 60 minut
Po upieczeniu, odstawiamy do przestudzenia na kratkę, na ok. 15 minut . Po tym czasie szarlotkę już można wyjąc z blaszki i posypać np. cukrem pudrem lub udekorować polewą/lukrem

Comments

( 3 comments — Leave a comment )
babas10
Feb. 10th, 2013 09:08 am (UTC)
Спасибо! Вкусненько!
Edyta Marcin
Nov. 3rd, 2019 04:44 pm (UTC)
szarlotka
Takiego przepisu szukałam. Dziękuję. Jak wyciągasz ciasto z blachy w całości? Kroisz na pół? Na ćwiatki?
krystyna9
Nov. 4th, 2019 06:37 am (UTC)
Re: szarlotka
aż się zdziwiłam, że mnie ktoś tu znalazł. Nie jestem już tu aktywna i prowadzę nowy blog. Wszystkie przepisy stąd są tam przeniesione. http://krystyna9.blogspot.com/. Co do wyjmowania szarlotki. Nie mam z tym problemu bo wszystkie praktycznie formy mają wyjmowane dno. A jeżeli taka zwykła forma, to po prostu przykładam taką sporą deseczkę, która służy mi głównie do ciast właśnie, obejmuję rękami deseczkę razem z formą i energicznym ruchem odwracam, tak że deseczka z ciastem jest na dole a forma na górze. Tylko uwaga, ciasto musi być całkowicie wystudzone
( 3 comments — Leave a comment )

Profile

psy
krystyna9
krystyna9

Latest Month

September 2016
S M T W T F S
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Tags

Powered by LiveJournal.com
Designed by Akiko Kurono