krystyna9 (krystyna9) wrote,
krystyna9
krystyna9

Piernik z suszonymi śliwkami

P1010024

Przepis z blogu Kasi , której bardzo dziękuję. Zacytuję za Kasią a w nawiasie podałam swoje zmiany (minimalne)

Składniki na keksówkę ok. 10x25 cm:

 

cyt. "
* 120 g miodu

* 50 g masła

* 2 łyżeczki przyprawy do piernika

* 3 jajka

* 100 g cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki sody  (1,5 łyżeczki dałam)

* 300 g mąki  (dałam 250 g mąki i 50 mielonych orzechów włoskich)

* 1/4 szklanki mleka

* 200 g suszonych śliwek

* 200 ml ciemnego rumu  ( miałam koniak zamiast rumu w ilości ok. 100 - 150 ml)

Polewa:

* 120 g gorzkiej czekolady

* 2 łyżki masła

 

Dzień wcześniej śliwki zalewamy rumem. Najlepiej umieścić je w słoiku lub w plastikowym pudełku z pokrywką by dało się nim od czasu do czasu potrząsnąć. Przed przygotowaniem piernika odsączamy je z rumu i kroimy na ćwiartki.

Masło, miód i przyprawy przekładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia - masa powinna trochę przestygnąć, ale wciąż być ciepła.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 6-7 minut) a następnie dodajemy po łyżeczce masy miodowej i miksujemy na najszybszych obrotach. Kiedy cała masa jest połączona z jajkami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz mleko i miksujemy jeszcze minutkę. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i ciasto mieszamy delikatnie łyżką.

Keksówkę (10x25 cm) natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Piernik odstawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i mieszamy do czasu aż polewa będzie gładka i jednolita. Polewamy nią  piernik i dowolnie dekorujemy.
"


Tags: ciasta, miód, piernik, suszone śliwki, wypieki
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments