krystyna9 (krystyna9) wrote,
krystyna9
krystyna9

Kruche ciasto z serem i śliwkami, pod orzechową kruszonką

P1000791




Składniki

Ciasto:

2.5 szklanki maki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

4 łyżki cukru pudru

250 g margaryny lub masła (dałam margarynę) mocno schłodzonego

4 żółtka

plus

6 łyżek mielonych orzechów laskowych

Masa serowa

500 g twarogu (miałam taki w kostkach)

0,5 szklanki cukru + cukier waniliowy

1 jajko + 1 żółtko

1 opakowanie budyniu waniliowego

Ok. 50 g masła rozpuszczonego ale chłodnego

Ok. 800g śliwek

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i pudrem. Masło/margarynę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do mąki. Posiekać na drobną kaszkę. Dodać żółtka i wymieszać łyżką żeby żółtka równomiernie połączyły się z mąką. Powstałą kruszonkę dzielimy na 2/3 i 1/3. Tę większą część szybko zagniatamy, owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 2=3 godziny (u mnie było całą noc). Do pozostałej kruszonki dodajemy orzechy laskowe, mieszamy razem i zlepiamy w kulę, którą schładzamy w zamrażalniku.

Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt 24x36 (wielkość formy) i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 w termoobiegu) i pieczemy ok. 20 minut.

W tym czasie do miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy razem. Ja na koniec potraktowałam masę blenderem. Najwygodniej było by wrzucić wszystko do misy malaksera i tam zmiksować.

Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki.

Podpieczony spód należy schłodzić i na schłodzony wyłożyć równą warstwą masę serową na którą układamy, jedna przy drugiej połówki śliwek.

Na śliwki kruszymy lub ścieramy na tarce, ciasto z orzechami.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 termoobieg) i pieczemy ok. 30-40 minut.

 


Tags: ciasto kruche, kruszonka, orzechy laskowe, ser, wypieki, śliwki
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments