krystyna9 (krystyna9) wrote,
krystyna9
krystyna9

Ciasto z "alkoholizowanymi" śliwkami



Ciasto z suszonymi, pijanymi śliwkami. Pyyyyyyyyyyycha.


 

Składniki: 

Biszkopt z dodatkiem kakao (nie podaję przepisu, bo ja zrobiłam zdecydowanie za lekki biszkopt, który przesiąkł mi od ponczu a dodatkowo używałam jajek z podwójnymi żółtkami i nie wiem jak podać proporcje)

 

Masa-krem:

2 i ½ szklanki mleka

1 budyń śmietankowy (taki na ½ litra mleka)

3 łyzki mąki pszennej

4 żółtka

4 łyżki cukru (można dać więcej, jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta)

Cukier wanilinowy

200 g masła
 

Masa śliwkowa:

700 g śliwek (bez pestek, kalifornijskie)

200 – 250 ml wódki

1 i 1/3 szklanki wody

3 łyżki cukru
 

Polewa:

200 g gorzkiej czekolady

15 łyżek śmietanki kremówki

 

Biszkopt należy upiec w foremce 24 x 36 cm

Masa śliwkowa: Dzień przed zrobieniem ciasta, należy ugotować wodę z cukrem i do gotującej, włożyć śliwki. Gotować razem ok. 5 minut, aby śliwki były miękkie ale nie rozciapane. Śliwki odcedzić a syrop z gotowania należy zachować (nasączymy nim ciasto po dodaniu resztek alkoholu  od śliwek)

Wystudzone śliwki należy zalać wódką w szczelnie przykrywanym  naczyniu i odstawić na co najmniej 8 godzin, aby śliwki popiły sobie . Co pewien czas, można poruszać pojemnikiem aby wódka dotarła do każdej śliwki.

Masa – krem: W garnku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. W misce wymieszać dokładnie pozostałe mleko, budyń, mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Garnek odstawić do całkowitego wystudzenia budyniu, niczym nie przykrywać. Z zimnego budyniu zdjąć „kożuch” a budyń krótko zmiksować. W misce utrzeć dokładnie masło i ciągle ucierając dodawać po jednej łyżce budyniu . Kolejną łyżkę budyniu dodajemy, gdy poprzednia dobrze połączy się z masłem. Na koniec, możemy dodać jeszcze łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

Śliwki należy dobrze odsączyć z alkoholu, który mieszamy z syropem śliwkowym i tym nasączamy biszkopt.

Na biszkopt wykładamy krem-masę a na tym układamy śliwki, jedna przy drugiej.

W miseczce, w kąpieli wodnej  rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki i wylewamy na śliwki. Ciasto wstawiamy do lodówki i po ok. godzinie czy dwóch już możemy jeść

 

Tags: alkohol, biszkopt, ciasta, krem, suszone śliwki, wypieki
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Nowy blog

    Kochani, otworzyłam nowy blog. Wszystkie przepisy stąd sa tam przeniesione i są już nowe przepisy. Od pewnego czasu jestem pod adresem Takie tam…

  • Kruche babeczki z kremem budyniowym

    Składniki: Ciasto: * 2 szklanki maki (szklanka ma pojemność 250 ml) * 4 płaskie łyzki cukru pudru * 200 g masła - mocno schłodzone * 1…

  • Odwracane ciasto imbirowe z marcepanem i rabarbarem

    To moje pierwsze :) Jak tylko zobaczyłam je u Agnieszki to też chciałam takie mieć :) Wczoraj pół dnia spędziłam na poszukiwaniu rabarbaru.…

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments