krystyna9 (krystyna9) wrote,
krystyna9
krystyna9

Bułeczki-jabłuszka



Nie dość, że ślicznie wyglądają to są do tego baaaaaaaardzo smaczne

 

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki + 3 łyżki do zaczynu
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 - 3 łyżki cukru ( z tego 1 łyżka do zaczynu)
  • 3 łyżki oleju
  • 20 g drożdży
  • Szczypta soli

 

Nadzienie – budyń jabłkowy

  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na ½ litra mleka)
  • 2 duże lub 3 mniejsze jabłka typu antonówka
  • Cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła

 

Dodatkowo: do ozdoby przygotować ogonki od jabłek lub cieniutkie paluszki słone. Również można przygotować np. pestki dyni, które będą robiły za listki

 

Wykonanie:

Budyń jabłkowy: jedno jabłko obrać i pokroić  w kostkę, posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać w miseczce i wstawić do mikrofalówki na średnią moc, na ok. 3 – 5 minut. Z jabłek powstanie mus jabłkowy.

Cukier waniliowy wymieszać z budyniem i rozmieszać w ¼ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Na gotujące się mleko wlać wymieszany budyń i zagotować. Ugotowany budyń powinien być gęsty. Zdjąć z ognia i wmieszać przygotowany mus jabłkowy. Kolejne jabłko obrać i pokroić w kostkę, wmieszać w gorący budyń. Odstawić do wystudzenia.

Ciasto drożdżowe: z mleka, drożdży , cukru i mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Żółtka i jajko ubić z pozostałym cukrem, dodać do mąki wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dobrze ciasto. Dodać olej i ponownie wyrabiać, aż cały olej zostanie wchłonięty przez ciasto a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, wierzch miski z ciastem przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrastania. Ciasto powinno wyrosnąć przynajmniej dwukrotnie.

Przygotować foremki-babeczki, w których będziemy piekli bułeczki-jabłka, tzn. posmarować bardzo dokładnie masłem.

Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, które należy uformować w koło, na środku którego układamy po łyżce lekko ciepłego budyniu jabłkowego. Zbieramy brzegi koła razem, tworząc kulkę, którą układamy stroną zlepianą do dołu w foremce. Kulki powinny sięgać nieco powyżej połowy wysokości foremki, gdyż ciasto mocno rośnie.

W każdej kulce robimy głęboki dołek na środku, mocno omączonym palcem . Zostawiamy pod przykryciem, do wyrastania. Po wyrośnięciu, ponownie zaznaczamy omączonym palcem, środek „jabłuszka” , w który wkładamy ogonki z jabłek lub słone paluszki.

Bułeczki posmarować rozmąconym białkiem i wtedy można przykleić tuż obok ogonka listek z pestki dyni.

Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.

 

Z tego samego ciasta i z tym samym budyniem jabłkowym upiekłam jeszcze takie bułeczki:


Tags: budyń, bułeczki, drożdże, jabłka, wypieki
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 6 comments