?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Szarlotka w śmietanowym cieście



Szarlotka
400 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do wypieków
150 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
Ok. 5-6 łyżek śmietany (z górką)
1 kg jabłek
4-5 łyżek cukru trzcinowego
Bułka tarta
Sposób wykonania:
Do misy malaksera wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i żółtka. Zmiksować do uzyskania konsystencji drobnej kaszki. Dodać śmietanę ok. 5 łyżek. Ciasto powinno być mięciutkie, jeżeli takie nie jest dodać więcej śmietany. Wyjąć na blat i krótko zagnieść, delikatnie podsypując mąką (ciasto nie powinno się kleić). Podzielić na dwie części: jedna powinna być odrobinę większa od drugiej.
Większą część ciasta rozwałkować  na prostokąt, większy niż dno formy (24x28cm) aby ciasto zachodziło na boki formy ok. 2 – 3 cm. Ciasto posypać bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Posypać cukrem trzcinowym i bułką tartą (dwie garstki). Wymieszać dokładnie. Można dodać rodzynki, skórkę z cytryny czy cynamon.  Jabłka wyłożyć na ciasto w formie, dokładnie dogniatając.
Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na jabłkach, starając się zlepić boki ciasta z jego wierzchem. Nakłuć w kilku miejscach patykiem do szaszłyków.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piec ok. 1 godziny. Upieczone ciasto odstawić na kratkę do wystudzenia

Comments

( 3 comments — Leave a comment )
babas10
Feb. 21st, 2016 10:08 am (UTC)
Отлично!
В плане обмена опытом - шарлотку делаю с дыркой посередине, так лучше пропекается.
Ilona Bednarek
Mar. 21st, 2016 10:16 pm (UTC)
Krysiu zrobiłam Twoją szarlotkę śmietankową na moją sobotnią imprezke urodznowa i powiem Ci wyszła pyszna ,to ciasto wyśmiente i bardzo plastyczne ,choć niemam malaksera i niestety pozostają mi rączki :)ale napewno ciasto do niejednej powtórki .Pozdrawiam Ilona:)
krystyna9
Mar. 22nd, 2016 07:43 am (UTC)
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) A malakser to bardzo przydatna rzecz w kuchni, polecam. Ja mam taki stareńki bo chyba 16 lat już ma, ale ciagle daje radę. A używany jest bardzo, bardzo często. Jabłka też tam ciacham, bo jest przystawka-tarcze do różnego rozdrabniania warzyw i owoców.
( 3 comments — Leave a comment )

Profile

psy
krystyna9
krystyna9

Latest Month

September 2016
S M T W T F S
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Tags

Powered by LiveJournal.com
Designed by Akiko Kurono