?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Drożdżówka dyniowa z żurawinami

P1030071

tylko fotka tymczasem, bo jadę na wieś. Później bedzie przepis, który trzymam w głowie

Dyniowe drożdżowe

Składniki:
·         3 szklanki maki (szklanka ma pojemność 250 ml)
·         250 g musu z dyni (ja zrobiłam mus z pieczonej dyni hokkaido)
·         10 łyżek mleka
·         10 łyżek oleju (z pestek winogron dałam)
·         Pół szklanki cukru
·         2 żółtka + 1 całe jajko
·         30 g drożdży

Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę i dodać mus z dyni. Z ciepłego mleka, drożdży, pół łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mali zrobić zaczyn.  Żółtka i jajko wymieszać z cukrem  na białą masę. Do jajek dodać olej i dobrze wymieszać. Dodać do mąki w misce wraz z wyrośniętym zaczynem  . Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, miskę przykryć i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyłożyć  na blat oprószony mąką i lekko wyrobić (ciasto lekko się klei do dłoni i blatu).
Ja podzieliłam ciasto na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowałam na prostokąt, który posypałam żurawinami świeżymi (nie polecam, bo są strasznie kwaśnie i cierpkie) i zawinęłam tak jak roladę a następnie ułożyłam w formach keksowych wysmarowanych masłem, końcem zawinięcia do spodu. Ciasto przykryć i odstawić do wyrastania.
Wyrośnięte dobrze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego dom 155 stopni (termoobieg) i piec ok. 50 minut


przepis dodaję do październikowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Wisłę



oraz do Festiwalu Dyni 2014, prowadzonego przez Beatę z bloga "Bea w kuchni"

Comments

( 3 comments — Leave a comment )
ext_2030228
Oct. 21st, 2014 06:11 pm (UTC)
Krysiu-drożdżówka ma piękny kolor, uwielbiam taką błyszczącą skórkę. Do tego żurawiny :) cudo :) pozdrawiamy z akacjowego Małgosia i Piotr
krystyna9
Oct. 21st, 2014 06:31 pm (UTC)
Małgosiu, bardzo dziękuję. Taka skórka zawsze jest jak smaruję mlekiem skondensowanym. A żurawiny to w tym przypadku niewypał. Są masakrycznie cierpkie i kwaśne. Może te amerykańskie są smaczniejsze ale ja uparłam się na te mało urodziwe, nieduże swojskie
ext_1777855
Nov. 6th, 2014 09:53 am (UTC)
A moje dynie już długo czekają i dopiero teraz tutaj zaglądnąłem - kolor i dziurki wspaniałe a żurawinę można chyba zastąpić rodzynkami i skórką pomarańczową.
I upieczone: ciasto jest wspaniałe i długo utrzymuje świeżość.

Edited at 2014-11-09 09:03 pm (UTC)
( 3 comments — Leave a comment )

Profile

psy
krystyna9
krystyna9

Latest Month

September 2016
S M T W T F S
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Tags

Powered by LiveJournal.com
Designed by Akiko Kurono