?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Rogaliki krucho-drożdżowe



Rogaliki krucho- drożdżowe

 Składniki:

3 szklanki mąki

2 żółtka

1 niepełna szklanka śmietany (dokładne ilości podane w przepisie) kwaśniej i tłustej

2 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

125 g margaryny (palma z murzynkiem)

Ok. 70 – 80 g smalcu

50 g drożdży

 Sposób wykonania:

Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić szklankę do pełna śmietaną. Wlać do miseczki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru i drożdże. Wymieszać i zostawić aż drożdże się całkowicie rozpuszczą.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy oraz margarynę i smalec. Posiekać razem, do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać wszystko łyżką a następnie zlepić dłonią, lekko zagniatając. Ciasto podzielić na 4 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na na ok. 2 godziny.

Po schłodzeniu, wyjmujemy jedną część ciasta na blat, wałkujemy aby powstało nam koło o średnicy ok. 30 cm. Koło dzielimy na 8 (większe rogaliki) lub 16 części (malutkie rogaliki). Na szerokim końcu trójkąta układamy nadzienie (u mnie najczęściej serowe) i zawijamy rogaliki i układamy na blaszce do pieczenia. Rogaliki nie wymagają wyrastania przed pieczeniem. Rogaliki posmarować przed pieczeniem mlekiem skondensowanym (najczęściej tak u mnie jest) lub jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka.

Blachę z rogalikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 20 – 25 minut.

Upieczone wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.






Profile

psy
krystyna9
krystyna9

Latest Month

September 2016
S M T W T F S
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Tags

Powered by LiveJournal.com
Designed by Akiko Kurono